Varné dosky

Vyžitie plynovej varnej dosky

Vyzitie plynovej varnej dosky

Je to najbežnejšia varná doska ktorá sa sa používa v domácnostiach. Vyznačuje sa jednoduchým pripojením a moderným dizajnom od klasických nerezových až po platne z tvrdeného bieleho či čierneho skla. Plynové dosky môžu mať 1 až 5 varných zón a zaždá s inym výkonom ohrevu, od klasického jednohoraka až po Turbo trojhorák. K dispozícii sú aj modulárne dosky kedy sa dá skombinovať plynová doska s indukčnou.


Zapojenie plynovej dosky
Plynové varné dosky môžu byť napájané na klasický zemný plyn, alebo ak nie je táto možnosť napríklad rekreačná chata môže byť pripojená na LPG (Propán-Bután). Štandardne je varná doska dodávaná s tryskami na zemný plyn, pre použitie LPG je potrebné doobjednať nové trysky pre LPG. Plynové varné dosky potrebujú na prevádzku aj 220 V pre zapalovanie. Zapájanie plynovej varnej dosky nie je obtiažne ale aj tak treba zvážiť aby zapojenie vykonal certifikovaný odborník ktorý aj premerá či zo spojou neuniká plyn aby ste mali všetko v poriadku a predišli ste prípadným problémom.

Kontrola zapojenia plynovej dosky

Funkcie plynovej dosky.
Plynové horáky sú od klasických jedno horákov až po Turbo trojhorák.
Elektrické automatické zapalovanie v otočnom gombíku.
StopGas po zhasnutí plameňa odstaví prívod plynu.

Stopgas.jpg

Čistenie plynovej dosky.
Pravidelné čistenie varnej dosky po každom použití sa oplatí. Pri horení by sa prípadné zvyšky jedál pripálili k liatinovým mriežkam či k povrchu dosky. Na liatinových mriežkach tiež dochádza k usádzaniu sadzí a ak by ste čistenie zanedbali nazbierala by sa tam celkom slušná vrstva ktorá by sa potom tažšie odstaňovala. Na údržbu môžete použiť čistiace prípravky na plynové dosky alebo aj niečo ekologickejšie čo sa nachádza v každej domácnosti. Napríklad :

Drôtená hubka nie je vhodná

Ocot – neriedený ocot nalejte na zaschnuté miesta a nechajte cez noc pôsobiť. Potom z hubkou špinavé miesta zotrite. Väčšinou to ide dole ľahko, niekedy dokonca stačí sporák opláchnuť iba vodou.

Sóda – Dosku a prípadne aj horáky posypte sódou a postriekajte octom. Nechajte chvíľu pôsobiť a vďaka pene, ktorá sa vytvorí odstránite pripáleniny. Takto môžete čistiť nielen horáky, ale aj trysky.

Soľ – Keď vám na sporák vyprskne olej alebo paradajková omáčka. Miesto posoľte, nechajte pôsobiť a varte ďalej. Keď skončíte, nečistoty zotrite, zvyčajne z nich zostane len kôpka popola.