Rúry na pečenie

Najlepšie tipy, ako pri používaní rúry ušetriť energiu?

Najlepsie tipy ako pri pouzivani rury usetrit energiu

Rúra je skvelý domáci pomocník, ktorý môžeme využívať na nespočetné množstvo pokrmov, či už je leto alebo zima. Je to pomocná ruka, ak potrebujeme mať pod kontrolou svoj jedálniček , pretože existuje hromada receptov do rúry, ktoré je možné pripraviť s menším množstvom tuku a olejov bez toho, aby jedlo stratilo chuť a živiny. Niekedy ale nevieme, či ju spustiť, pretože si nie sme istí, koľko elektriny spotrebuje. Aj keď nepatrí medzi najväčšie žrúty energie v dome, stále jej prevádzka niekedy stojí za zváženie. Vzhľadom na stúpajúce ceny energií a fakt, že využívať doma energie účinne je nutnosť, prejdeme si dnes niekoľko tipov, ako ušetriť energiu s vašou rúrou a získať z nej maximum.

Tipy, ako používať rúru a šetriť energiu

Mrknite na naše tipy na úsporu energie pri používaní rúry a využite ich, kedykoľvek budete chcieť. Veríme, že sa vám budú hodiť a už nebudete premýšľať, či sa vám kvôli rúre navýši účet na elektrinu a stratíte tak zbytočne úspory, ktoré ste prácne zbierali.

Uistite sa, že rúra dobre funguje

Ako správne tušíte, rúra sa skladá z mnohých dielov, aby vám v kuchyni pomohla čo najviac. Je však potrebné, aby každý jednotlivý diel bol v optimálnom stave pre najlepší výkon a účinnosť rúry. Určite tým nechceme povedať, aby ste hneď teraz rúru rozobrali a hľadali, čo je zle, ale je veľmi žiaduce svoj spotrebič sledovať a všímať si, či funguje správne. Prezrite si, či sa dvierka rúry správne zatvárajú, či v nich nie sú prekážky alebo či pri zatvorení kompletne priliehajú. Skontrolujte, či termostat a ventilátor plnia svoju funkciu. Pokiaľ vidíte niečo, čo vám nesedí, zvlášť potom pri rúre novej, skontrolujte návod a záruku , než sa problém zhorší.

Používajte rôzne úrovne roštov

Všetky rúry – od tých kompaktných až po veľké, majú na bočných stenách niekoľko drážok či pojazdov na umiestnenie roštov. Najnovšie modely potom využívajú pre plechy teleskopické koľajnice a niektoré domáce rúry ponúkajú dokonca aj päť úrovní roštov. Takmer v akejkoľvek rúre môžete pripravovať niekoľko jedál súčasne . Pokiaľ teda chcete piecť kura a na to si pripraviť pečenú zeleninu, môžete pokrmy rozdeliť medzi hornú a spodnú časť rúry. A tak to ide s množstvom ďalších jedál. Ide o spôsob, ktorým využijete celú kapacitu rúry, a zároveň ušetríte energiu. Dajte si ale pozor, aby ste spotrebič nepreťažovali prílišným množstvom jedla, mohol by stratiť výkon.

Malé porcie alebo tenké plátky

Ako sa to stáva napríklad pri varení zeleniny – ak chceme uvariť pokrm o niečo rýchlejšie, nakrájame suroviny na menšie kúsky. Čím menšie dieliky nakrájame, tým rýchlejšie sa uvarí a môžeme si na nich pochutnať. Ak sa chystáte piecť napríklad kura alebo veľkú rybu, nebojte sa ich vopred rozporcovať . Aj to vám pomôže ušetriť časť elektriny.

Neotvárajte neustále dvierka rúry

Táto rada je najdôležitejšia pre všetkých nenechavcov – a že nás ich, pozrite. Áno, vieme, aké lákavé je otvoriť dvierka a pozrieť sa, či je vaše skvelé jedlo už hotové a kôrka dostatočne opečená. Ale dôverujte nastavenia času, teplote rúry a receptom. Sledujte jedlo cez sklenené dvierka, ale neotvárajte ich – stratíte tým časť tepla a spotrebič bude potrebovať viac energie, aby znovu dosiahol požadovanú teplotu. A ak pečiete piškótu, následky prílišnej kontroly ponesiete obaja.

Zvyškové teplo – váš priateľ

Ako asi viete, keď rúra dosiahne vysoké teploty, aj po jej vypnutí zostane nejakú chvíľu vo vnútri teplo. V skutočnosti väčšina pokrmov chutí lepšie, keď ich pred podávaním necháte pár minút odpočinúť. Využite preto zvyškové teplo a keď je jedlo takmer hotové – napríklad 10 minút pred dokončením procesu pečenia, vypnite rúru a nechajte ho dôjsť . Zvyškové teplo navyše môžete využiť napríklad aj na nahrievanie tanierov alebo dokonca na vylepšenie starších bochníkov chleba a ich opätovnej chrumkavosti.

Použite nádoby z keramiky alebo hliny

Za starých čias naše babičky bežne piekli jedlo v keramických alebo hlinených nádobách. Prečo to tiež neskúsiť? Neuchovávajte tento riad v krabici v pivnici, radšej im doprajte druhú šancu. Keramika aj hlina dosahujú optimálnu teplotu rýchlejšie v porovnaní s inými materiálmi, čo skracuje dobu varenia. Celkom dobre funguje aj sklo.

Investujte do technológií

Podstata veci je zrejmá. Spotreba energie pri novej rúre nie je rovnaká ako pri rúre starej 30 rokov. Energetická účinnosť poslednej generácie rúr je skutočne niekde inde, stačí si prezrieť energetický štítok. Ak si teda myslíte, že vaša rúra by už zaslúžila odchod do dôchodku, nepremýšľajte dvakrát. Úspora elektriny s novým domácim spotrebičom bude rýchlo viditeľná na vašom účte.

Rúra je vynikajúci pomocník v kuchyni, a bude ešte lepšie, ak sa zamyslíte nad vyššie spomínanými radami a vyťažíte z nej maximum. Nedovoľte, aby spotreba elektrickej energie vašej rúry bola prekážkou v jej používaní. Pri pečení môžete ušetriť energiu, ale aj čas – jedlo pripravíte, nastavíte minútku a pokračujete v inej činnosti. Zatiaľ čo za vás pečie rúra, môžete robiť veľa ďalších vecí. A teraz, keď viete, ako ju efektívne používať, stačí chytiť zásteru a pustiť sa do diela!