Varné dosky

Indukcia vs. sklokeramika

Indukcia vz sklokeramika
Rozdiel medzi indukčnou a sklokeramickou varnou doskou.



Indukčná alebo sklokeramická varná doska je súčasťou takmer každej domácnosti. Ponúkajú množstvo inovatívnych funkcií, vďaka ktorým sa vaše varenie stáva menej náročné a viac zábavné. Pôsobia v kuchyni ako zaujímavý dizajnový prvok a tvoria fantastické a voňavé pokrmy. Neviete sa rozhodnúť či pre vás bude lepšia sklokeramická doska alebo indukčná varná doska? Pozrime sa nato spolu aby ste si vybrali tú správnu. Sklokeramická doska so od indukčnej na pohľad nelíši, ale aj tak sú medzi nimi veľké rozdiely.


Indukčná varná doska
Indukčný ohrev funguje na báze indukčného ohrevu. Sú to elektromagnetické vlny ktoré zohrievajú dno hrnca, v ktorom vznikajú tepelné vírivé prúdy. Vďaka tomu sa povrch varnej dosky nerozpáli a eliminuje riziko popálenín.

Výhody :
+ Úspora energie (Presné využitie elektrickej energie)
+ Rýchlejšie varenie (Nedochádza k energetickým stratám)
+ Jednoduchá údržba (Keďže sa povrch dosky priamo nezohrieva nedochádza k pripáleninám)
+ Mnoho jedinečných funkcii ( Booster, časovač, Stop & Go, Flexi zóna, Detská poistka, Automatické vypnutie, Udržiavanie teploty)
+ Bezpečná prevádzka (Detektor prítomnosti nádoby)

Nevýhody
– Vyžaduje špecialne hrnce
– O niečo hlučnejšia
– Vyššia nákupná cena

IZF 64440-3.png

Sklokeramická varná doska
Varné zóny sú ohrievané elektrickými vykurovacími spirálami. Nahrievajú povrch varnej zóny a následne dochádza k prenosu na hrniec. Pri zohrievaní je
varná zóna červená. Čas varenia je dlhší ako pri indukcii a preto spotrebujú viac energie.

Výhody
+ Cenovo lacnejšia
+ Zohrieva každý riad
+ Tichšia prevádzka

Nevýhody
– Vyššia spotreba energie
– Náročnejšia na údržbu
– Dlhší čas ohrevu
– Horúci povrch varnej zóny
teka-tr-6420.jpg