Digestory

Správny výber digestora a jeho využitie

spravny vyber digestora a jeho vyuzitie

Digestory dokážu merať stav vzduchu, regulujú ho a čistia. Dnes kuchynský digestor disponuje s množstvom funkcií, ktoré nám uľahčujú prácu a tiež spríjemňujú čas strávený v kuchyni. Pokúsime sa Vám v našom blogu priblížiť a možno vysvetliť ako sa pozerať na digestor, čo v ňom hľadať a hlavne ako si ho správne vybrať. Na úvod by sme uviedli, že je dôležité vybrať si kvalitnú značku výrobcu digestora. Na trhu je v ponuke veľké množstvo výrobcov, ale len máloktorí sa radia medzi ozajstné špičky a spĺňajú vysoko nastavené hranice kvality a etickej hodnoty. Globálny hráči na trhu ako ELICA, AIRFORCE, FRANKE, TEKA, GUZZANTi, KASTELL, TURBOAIR toto všetko spĺňajú.

Digestor popri odvádzaní kuchynských výparov má ešte jednu dôležitú úlohu a to osvetľovanie pracovnej plochy v kuchyni. Väčšina modelov sú vybavené LED – diódovým osvetlením.

Digestory s led osvetlením

Správne použitie odsávača je zapnúť ho pár minút pred tým, ako začnete variť, aby savytvoril prúd vzduchu. To nám pomôže k oveľa lepšiemu nasávaniu pár do digestora. V miestnosti zavrite okná a dreve, ak je digestor zapnutý. Použitie rýchlostných stupňov výrobcovia odporúčajú, použitie nižšej rýchlosti je určené pre varenie, ktoré vyvoláva len slabú vôňu, slabý zápach a pary napríklad varenie cestovín. Vyššie rýchlosti sú používajú pri varení, pri ktorých je silnejšia vôňa, zápach a pary ako napríklad pečenie, vysmážanie alebo varenie viacerých jedál naraz.

Vyprážanie

Po skončení varenia je potreba nechať ešte odsávač zapnutý pár minút, alebo je možné použiť funkciu dobeh, aby všetky pary a vône boli dokonale odsaté.
Výkon a hluk sú dôležité parametre pri výbere digestora. Odsávače sa testujú a certifikujú podľa noriem EN. Všetky hodnoty sú uvedené hodnoty merané pri vnútornom odťahu o prieme 150 mm. Moderné digestory sú veľmi tiché. Výrobcovia sa sústreďujú pri konštrukcii digestorov, aby prevádzková hlučnosť bola čo najnižšia. Výpočet potrebného výkonu odsávača – pri výbere digestora je potrebné si vypočítať aký výkon je pre nás vhodný a potrebný. Výkon sa uvádza v metroch kubických vzduchu, ktorý digestor odsaje za hodinu. Aby sme mali zabezpečené správne a efektívne odsávanie nášho priestoru je potrebné aby výkon bol minimálne päť krát a maximálne 10 krát väčší ako objem miestnosti.

Výpočet vhodného výkonu digestora je nasledovný:
Dĺžka miestnosti x šírka miestnosti x výška miestnosti x 5 (minimálne)
Dĺžka miestnosti x šírka miestnosti x výška miestnosti x 10 (maximálne)

Výpočet m3 pre vhodné odsávanie