Kuchynské drezy

Materiály kuchynských drezov

Materialy kuchynskych drezov
Drez v kuchyni musí spĺňať viacero kritérií ako optimálne využitie priestoru pre viac komfortu, s ergonómiou a funkčnosťou ide všetko jednoduchšie, ľahkou údržbou a v neposlednom rade výber správneho materiálu a farby dotvorí akcent a vytvorí prostredie, ktoré sa hodí ku každému bývaniu.

Dnešný trh ponúka široký výber kuchynských drezov v rôznych materiálových prevedeniach . Ale ako si mám vybrať ten správny pre mňa? Ako mám vedieť, ktorý materiál je do mojej kuchyne ten pravý? Medzi popredné značky svetových výrobcov vysokohodnotných kuchynských drezov patria BLANCO, FRANKE, TEKA, SCHOCK, ALVEUS. Všetci títo výrobcovia majú jedno spoločné. Drezy, ktoré vyrábajú, spĺňajú vysoké požiadavky na precíznosť, perfektný súlad drezu s ostatnými doplnkami kuchyne a spájajú funkčnosť s estetikou a moderným dizajnom.

Granitove-drezy-poradna.jpg
Granitové drezy sa vyznačujú kamenito hladkým povrchom s obzvlášť jemne pórovitou uzavretou štruktúrou. Vyrábajú sa 80% z drveného kameňa (kremeň, žula) 15 % akrylátového spojiva, 5% farbiva a sú v celom objeme homogénne. Granit, z ktorého sú drezy vyrobené zaručuje ľahkú údržbu a odolnosť pre farebné drezy z kompozitných materiálov. Kuchynské granitové drezy sú odolné proti škrabancom, odolné proti rozbitiu a odolné proti teplotám do 280° C. Okrem odolnosti tieto drezy sú 100 % hygienicky a zdravotne nezávadné, 100% odolné proti kyselinám a 100% farebne stále. Na výber máme atraktívne farebné prevedenia drezov, ktoré ponúkajú súlad s ostatnými doplnkami kuchyne.
blanco-andano-340-180-if-pravy-1.jpg

Nerez od prírody disponuje vynikajúcimi vlastnosťami, ktorého predurčujú ako ideálny materiál pre kuchynské drezy. Pre kvalitu nerezových drezov je veľmi dôležitá hrúbka ocele, z akej je nerez vyrobený. Hrúbka má vplyv na konečnú tuhosť a pevnosť kuchynských drezov. Od hrúbky nerezu závisí aj hĺbka drezu. Čím je hrúbka nerezu hrubšia, tým hlbšia vanička sa dá z neho vylisovať. Hrúbka materiálu má vplyv aj na pevnosť odkladacej plochy a stálosť vzhľadu drezu po dlhodobom používaní. Nerez je nadčasová klasika vďaka svojmu neutrálnemu zafarbeniu sa dá nerez integrovať do každého prostredia. Materiál pôsobí ušľachtilo. Nerezové drezy sú na základe svojich materiálových vlastností v princípe nehrdzavejúce. Kuchynské drezy sú odolné voči teplotám do 300° C a ani slnečné žiarenie nezmení farbu alebo štruktúru drezu. Metalický povrch drezu je hladký a bez pórovitý. Vďaka tomu sa v ňom nedržia nečistoty a baktérie. Sú veľmi odolné proti kyselinám používaných v domácnostiach (ocot či kyselina citrónová). Nerezové kuchynské drezy sú veľmi nenáročné na údržbu a aj pri minimálnej starostlivosti si i po desaťročiach zachovávajú svoju hodnotu a lesk.

TYPY POVRCHOVÝCH ÚPRAV

Nerezové drezy môžu mať hladkú, hodvábne lesklú povrchovú úpravu alebo matný povrch z profilovaného nerezu. Hladký nerez pôsobí uhladene a je nenáročný na údržbu kým profilovaný nerez je odolný voči poškriabaniu.

hladky-nerez.jpg
Hladký nerez
profilovany-nerez.jpg
Profilovaný nerez-Dekor
Keramický drez Blanco Panor 60.jpg
Keramický drez je v súčasnej dobe veľmi obľúbený. A to nie len z dôvodu, prírodného materiálu, z ktorého je drez vyrobený, ale má vynikajúce vlastnosti. Keramické drezy sa vyznačujú svojou nápaditosťou, ale aj nadčasovým spojením prírody a dizajnu. Kuchynské drezy z keramiky sú veľmi odolné voči následkom bežného používania, ako sú škrabance, odery, škvrny a tiež sú veľmi odolné voči vysokým teplotám. V súčasnosti sú na trhu k dispozícii okrem kuchynských keramických drezov v bielej a lesklej farbe aj v matnom prevedení v niekoľkých farebných odtieňov.
Franke-tectonite-drezy-poradna.jpg
Kompozitné drezy nazývané aj tectonitové drezy sú vyrobené zo 100% syntetického materiálu SMC ( Sheet Moulding compound ), ktorý sa doposiaľ používal v automobilovom priemysle pre výrobu komponentov podliehajúcim ťažkému opotrebeniu. Je vyrobený na báze polyesterových živíc so špeciálnymi minerálnymi plnivami. Drezy sa lisujú do uzavretých nádob pri vysokej teplote a tlaku. Kompozitné drezy majú povrch s prímesou sklenených vlákien, čo im predurčuje unikátnu vlastnosť pevnosť a vysokú odolnosť proti nárazom. Tiež sú tectonitové drezy veľmi ľahké a odolné voči teplotám do 300° C. Veľkou výhodou kompozitných drezov je cenová dostupnosť, ako alternatívna voľba granitových prípadne keramických drezov.

 

poradna-sklenene-drezy.jpg
Sklenené drezy sú vynikajúca voľba do luxusných a moderných kuchýň. Sú vyrobené z hrubého tvrdeného skla o hrúbke od 8 mm do 10 mm a nerezovej vaničky. Toto spojenie bude dokonale ladiť s Vašou kuchyňou. Tvrdené sklo disponuje odolnosťou voči nárazu a teplotám. Sklenené drezy sa vyrábajú v rôznych šírkach a farebných prevedeniach. Azda jedinou nevýhodou týchto drezov je nemožnosť dotačného vyhotovenia otvorov.